top of page
Act4kids.jpg

Bij Veertjes werken we aan:

Boom-vaardigheden:  Kinderen leven veel meer in het moment dan volwassenen dat doen. Die onbevangenheid neemt echter af vanaf 8 jaar en maakt plaats voor meer doordacht handelen. We leren met Boom-vaardigheden om te kijken naar wat er gebeurt, buiten en binnen jezelf, en hier woorden aan te geven. Zo kunnen kinderen, wanneer de cognitieve vaardigheden toenemen, bewust de aandacht op de omgeving en het hier en nu houden.

Het Hart: Hartoefeningen zijn er om kinderen bewust te maken van de dingen die ze belangrijk vinden in het leven, welke dingen en mensen ze graag om zich heen hebben. 

De Uil: Ons verstand is doorheen de evolutie geprogrammeerd tot het detecteren en oplossen van problemen. Dat heeft veel voordelen maar het lastige is dat ons hoofd ook heel goed is in problemen zien waar er geen zijn of dingen erger te maken dan het is. Dat stemmetje in ons hoofd die doemscenario's voorspelt of zegt "je kan het niet, je bent niet goed genoeg", noemen we de uil. Met Uil-vaardigheden leren we kinderen om te observeren welke gedachten en gevoelens de uil ze geeft en deze onder woorden te brengen. 

De Kat: Een kat is nieuwsgierig en eigenwijs. Hij geeft kinderen de gelegenheid te oefenen met volharding en doorzettingsvermogen, open te staan voor nieuwe dingen en te blijven focussen op je eigen doel. De kat zorgt daarnaast goed voor zichzelf en voor anderen, we leren dat compassie voor jezelf en anderen belangrijk is.

De Olifant: Een olifant heeft een dikke huid en brede schouders, pijnlijke situaties raken hem wel maar maken hem niet kapot, hij kan veel dragen. Met Olifant-vaardigheden leren we kinderen vervelende ervaringen te dragen. Daarnaast kan de olifant met zijn slurf de uil, die niet-helpende gedachten kwettert, de lucht inblazen zodat die verder van het kind af komen te staan. 

Het Zelf: We leren kinderen kijken naar de koppeling tussen wat er gebeurt (in hun hart, hoofd, de omgeving) en wat ze doen. Ze leren reflecteren over die signalen en van daaruit beslissingen nemen om hun gedrag erop af te stemmen. 

bottom of page